Německý špic střední - chov v ČR


Střední špic

18.07.2009 14:28

Země původu: Německo

Původní využití: Střední špic se využíval k hubení drobných hlodavců a jako hlídací a společenský pes. Také často doprovázel a hlídal formanské povozy.

Kohoutková výška: 30 - 38 cm

Váha: není standardem uváděna, obvykle bývá v závislosti na výšce 7 - 12 kg

Barva: černá, bílá, hnědá, vlkošedá, oranžová, orange sable, krémová, creme sable, strakatá, black and tan (černá s pálením)

Povaha: Střední špic je pes čilý, vyrovnaný, značně inteligentní a velmi učenlivý. Jeho ostražitosti unikne jen máloco, ale rád neznámé věci komentuje štěkotem, proto je nutné, pokud si to nepřejeme, učit středního špice už od štěněte po pár štěknutích utichnout. Protože je učenlivý, nebývá s tím problém. Rád pobývá venku, ale život v uzavřeném kotci pociťuje jako trest. Nejraději je se svými lidmi v kruhu rodiny. Vztah k ostatním psům a domácím zvířatům je většinou bez problémů. Jeho vztah k dětem je obecně velmi dobrý. K neznámým lidem se může chovat ostražitě, vlastní rodina je u něj vždy na prvním místě.

Střední špic není problematickým psem co se týká výchovy, protože je inteligentní a rychle a rád se učí nové povely.

Je velmi přizpůsobivý. Spokojí se s několika krátkými procházkami denně doplněnýmí hrou na zahradě, stejně jako je schopen doprovodit majitele bez známek únavy i na delších túrách, ať už v přírodě nebo ve městě. Jeho velkou výhodou je, že nemá silný lovecký instinkt a nemá tedy sklony k toulání, raději chce být pořád v blízkosti svého pána.

Dnes se střední špic chová výhradně jako společenské plemeno, případně jako hlídací pes, avšak vzhledem ke své obratnosti a inteligenci je pod dobrým vedením schopen dosahovat skvělých výkonů i v rozličných psích sportech.

Péče: Srst středních špiců nevyžaduje tolik péče, jak by se na první pohled mohlo zdát. Přestože srst je bohatá, odstává a má takovou strukturu, že netvoří chuchvalce. Jednou za týden až dva se srst pročeše řídkým hřebenem a pak překartáčuje. Nedoporučuje se srst česat nebo kartáčovat častěji a příliš důkladně, aby se nepoškodila podsada. Pouze v období línání je třeba česat častěji, pokud nechceme mít doma příliš mnoho chlupů na podlaze. Srst je samočistící, tedy není nutno psa často koupat, obvykle stačí jednou za rok.

—————

Zpět